Wijktheater
Wijktheater zet cultuurparticipatie in als middel, met als doel bewoners in volkswijken te empoweren.
De voorstellingen zijn gebaseerd op verhalen uit de eigen wijk. In de praktijk blijkt dat deelnemers aan een wijktheaterproject positiever, opener, energieker, actiever en meer zelfverzekerd worden. Bezoekers waarderen de kwaliteit en herkenbaarheid van de voorstelling en hebben na afloop een positiever beeld van de wijk.
Hieronder vind je een paar voorbeelden:
Laaktheater (Den Haag)
Elke maandagochtend komt een groep senioren naar Laaktheater. Er wordt veel gepraat, heel hard gelachen, veel koffiegedronken en onder mijn regie aan een theatervoorstelling gewerkt. Montagevoorstellingen, opgebouwd uit hun eigen verhalen, vragen, observaties en ervaringen.
De afgelopen jaren maakten wij: 'Vrouw overboord', 'De kringloop van het leven' en recent 'Buurman wat doet u nu?'.
Werken aan een voorstelling levert de deelnemers naast plezier, ontmoeting en persoonlijke ontwikkeling ook afleiding op.
Ria: als ik 's avonds niet kan slapen, dan ga ik mijn scene oefenen. Zo heb ik ook een dansje verzonnen.
Wijkinitiatief (Leidschendam Voorburg)
Wortelen, we doen het allemaal, vluchtig, soms diep en grondig.
Samen met de bewoners ging ik op zoek naar de verhalen uit de buurt. Wie ben jij? Wie zijn je buren? Waar liggen je wortels?
De deelnemers werden gestimuleerd om eigen verhalen en ervaringen om te zetten in theatrale scènes. Van die scènes maakten we vervolgens weer een sprankelende voorstelling ‘Pension van Wijk’.
De voorstellingen werden enthousiast ontvangen in de gemeente. Intussen is dit initiatief omarmd door Trias (cultuuranker) en krijgt de voorstelling een vervolg.